Српска математичка оплимпијада

Овогодишња Српска математичка олимпијада (СМО) за ученике средњих школа, 14-та по реду, одржана је 24. и 25. августа у Београду у просторијама Математичке гимназије. На олимпијади је учествовало 35 ученика из 8 градова у Србији, одабраних на основу Државног такмичења одржаног два дана раније.

Шесторо најуспешнијих такмичара СМО чини олимпијску екипу Србије. То су Вукашин Михајловић, Добрица Јовановић, Милош Милићев, Урош Цоловић и Јован Торомановић, сви ученици Математичке гимназије, и Јован Аризановић из гимназије “Светозар Марковић” у Нишу. Ови ученици ће представљати Србију на Међународној математичкој олимпијади (ММО) која ће се одржати од 18. до 28. септембра. Због корона вируса, ММО ће се ове године први пут одржати на даљину, руковођена из Русије, по строгим правилима организационог комитета.

Коначни резултати овогодишње СМО могу се наћи на адреси https://dms.rs/wp-content/uploads/2020/08/f64.pdf

Друштво математичара Србије и комисија за математичка такмичења средњих школа посебно су захвални Математичкој гимназији и компанијама FIS Global и Microsoft Београд на помоћи у организацији и реализацији СМО.

Председник комисије
др Душан Ђукић

to-top