Српска информатичка олимпијада

Овогодишња 14. Српска информатичка олимпијада за ученике виших разреда основних школа одржана је 23.08.2020. у Београду у просторијама Образовног центра Комтрејд (Савски насип 7, Београд).

На олимпијади је учествовало 44 ученика (35 такмичара и 9 такмичарки). Радује нас чињеница да смо имали (апсолутно и процентуално гледано) повећање броја такмичарки на финалном избору за српску репрезентацију. На тај начин је Друштво математичара Србије дало недвосмислену подршки иницијативу о повећању присуства девојчица и жена у ИКТ-у.
Такмичари су по свом избору користили програмске језике Ц++ и Пајтон (35 такмичара и 9 такмичарки). Радује нас и чињеница да су у Београду били присутни ученици из следећих градова: Београд, Ниш, Нови Сад, Ваљево, Шабац, Лозница, Сомбор, Зрењанин, Чачак, Крушевац, Пирот, Власотинце, Бачка Паланка.

На основу резултата такмичења формирана је олимпијска екипа Србије коју чине: Немања Мајски, Јован Милићев, Вук Долијановић, Филип Гојковић и два резервна члана: Филип Бојковић, Јован Николић.

Наша екипа ће учествовати на 4. Европској јуниорској олимпијади из информатике (ЕЈОИ) која се од 2. до 6. септембра одржава по строгим online правилима организационог комитета Грузије уз координацију међународног комитета.
Комплетни резултати олимпијаде могу се погледати овде.

ДМС – Комисија за такмичења ученика основних школа се искрено захваљује Фондацији Петља и Образовном центру Комтрејд, као и компанијама FIS Global i Microsoft Београд на помоћи у организацији и реализацији Српске информатичке олимпијаде.

to-top