Одржана Скупштина Математичког друштва Југоисточне Европе 22. априла 2023. у Атини

 

Дана 22. априла 2023. године у Атини је одржана Скупштина MASSEE – Математичког друштва Југоисточне Европе, на којој су учествовали представници Друштва математичара Србије: проф. др Александар Липковски као преседник MASSEE-а и проф. др Зорица Станимировић, која је састанку присуствовала онлајн.

На састанку су разматрани текући и организациони проблеми Друштва. Прихваћени су извештаји са такмичења одржаних у 2022. и 2023. под покровитељством MASSEE: Балканска математичка олимпијада (BMO), Јуниорска балканска математичка олимпијада (JBMO), Југоисточноевропска олимпијада студената математике (SEEMOUS), размотрени су извештаји у вези припрема овогодишњих BMO 2023 у Анталији, Турска и JBMO 2023 у Тирани, Албанија и одређено где ће бити одржане наредне олимпијаде (BMO 2024 Бугарска, JBMO 2024 Турска, SEEMOUS 2024 Румунија).

Усвојен је пројект обнове часописа Mathematica Balkanica, која ће бити изведена уз сарадњу Математичког факултета Универзитета у Београду, Друштва математичара Србије и Румунског математичког друштва. Овај би се часопис после много година (био је у Југославији, Бугарској, Румунији) вратио свом оснивачу. Основан је 1971. у Београду, а главни покретач био је наш професор Ђуро Курепа.

Као последња активност на састанку, извршени су избори органа Друштва за наредни двогодишњи период, путем тајног гласања. За председника Извршног одбора поново је изабран Александар Липковски, а за потпредседнике су поново изабрани Андреас Филипу (Andreas Philippou) са Кипра и Каталин Георге (Catalin Gherghe) из Румуније.

 

to-top