Сви такмичари репрезентације Србије освојили су по медаљу, а Нина Шушић је апсолутна победница 28. Јуниорске балканске математичке олимпијаде

28. Јуниорска балканска математичка олимпијада (ЈБМО) одржана је од 25. до 30. јуна 2024. године, у Анталији (Турска). Учествовало је 135 такмичара из 22 земље – 11 балканских и 11 гостујућих. Одабир такмичара, који су представљали Србију, као и припреме за такмичење, организовало је Друштво математичара Србије, уз подршку Министарства просвете.

На најпрестижнијем такмичењу за наше основце, репрезентативци Србије освојили су једну златну, једну сребрну и четири бронзане медаље:

1. Нина Шушић, ОШ „Вук Караџић”, Београд, златна медаља;

2. Петар Бановић, Математичка гимназија, Београд, сребрна медаља;

3. Лазар Колунџија, Гимназија „Светозар Марковић”, Ниш, бронзана медаља;

4. Павле Дамјановић, ОШ „Нада Поповић”, Крушевац, бронзана медаља;

5. Вељко Чалуковић, ОШ „Краљ Александар I”, Горњи Милановац, бронзана медаља;

6. Јелисавета Срдић, Математичка гимназија, Београд, бронзана медаља.

Са поносом издвајамо успех наше такмичарке Нине Шушић, која је, поред златне медаље, освојила прво место, односно остварила најбољи пласман међу свим учесницима такмичења.

Лидер екипе био је др Милош Ђорић, а заменик лидера Срђан Стефановић, обојица са Математичког факултета Универзитета у Београду. Аутор трећег (од четири) задатка на 28. Јуниорској балканској математичкој олимпијади био је Огњен Тешић са Математичког факултета Универзитета у Београду.

to-top