In memoriam – Гордана Поповић

Са дубоком тугом, обавештавамо математичку јавност да је наша драга и уважена колегиница, Гордана Поповић, преминула 13.4.2024. године, после краће и тешке болести.

Гоца је професионалну каријеру започела 1.9.1995. у средњој Електропривредној школи (данас Електротехничка школа „Стари град“), а од 1.9.1998. у ОШ „Ћирило и Методије“ у Београду, као наставник математике и информатике, где се истакла пожртвованим и несебичним радом са младим математичарима, по чему је до данас препознатљива.

Њен богат и разноврстан просветно-педагошки рад од почетка је нераскидиво везан за Друштво математичара Србије, чији је активан члан преко 25 година. Председник је Актива наставника математике општине Звездара од 2000. године, члан Окружне комисије за организацију такмичења из математике и члан Управног одбора Подружнице ДМС-Београд од 2014. године, члан Државне комисије за математичка такмичења ученика основних школа и члан Управног одбора Друштва математичара Србије од 2020. године.

Као предавач, аутор или реализатор је учествовала на више стручних скупова, семинара и обука од националног значаја у организацији Друштва математичара Србије, Министарства просвете, ЗУОВ-а, ЗВКОВ-а, СУ„Математископ“ и СУ„Идеа“. Учествовала је у реализацији преко 130 часова наставе на даљину у оквиру РТС Планете, што је чини једним од наставника са највише снимљених тв часова у Србији. Коаутор је седам збирки задатака за завршни испит из математике у издању ЗВКОВ-а и седам збирки задатака за основну школу у издању „Математископ“-а. Више година је, у сарадњи са Математичким факултетом, помагала у менторству и организацији методичке праксе студената у њеној матичној школи, а истовремено се и сама усавршавала кроз специјализацију наставе математике и стицања звања виши педагошки саветник.

Гоцин прерани одлазак представља огроман губитак за њену породицу, колеге и пријатеље, Друштво математичара и просветну заједницу која је пуно очекивала од њене енергије у наредним годинама.

Комеморативна седница ће се одржати у ОШ „Ћирило и Методије“, у четвртак, 18.4.2024, са почетком у 13 часова, а опело и сахрана на гробљу Лешће у петак, 19.4.2024, са почетком у 11 часова.

Нека јој је вечна слава и хвала!

to-top