Чланови Друштва математичара Србије учествовали у развоју платформе еВежбаоница

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, у оквиру заједничког пројекта, а у сарадњи са Е-управом и стручњацима са Математичког факултета у Београду и Факултета организационих наука у Београду, креирали су бесплатну и јавно доступну платформу еВежбаоница.

Ова платформа омогућава ученицима да вежбају и проверавају своје знање током припрема за завршни испит на крају основног образовања и васпитања. Поред задатака на српском језику, на порталу се налазе и задаци на осам језика националних мањина – албанском, босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком или хрватском – те ученици на свом матерњем језику могу да приступе еВежбаоници и да одговарају на захтеве у задацима из седам предмета (српски језик / матерњи језик, математика, физика, хемија, биологија, географија и историја). Сви задаци распоређени су по нивоима знања и по областима које ученике очекују на завршном испиту.

Руководилац пројектних активности за развој платформе био је проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије и професор на Математичком факултету Универзитета у Београду. Такође, са поносом истичемо да су чланови Друштва математичара Србије узели активно учешће у решавању пројектних задатака и дали значајан допринос у реализацији овог пројекта.

Платформа еВежбаоница би требало да буде подстицајна за ученике и да позитивно утиче на њихово осамостаљивање и оснаживање за изазове завршног испита. Надамо се да ће генерације ученика да се добро припремају за полагање завршног испита помоћу ове платформе, уписују жељене школе и успешно настављају своје школовање.

to-top