Обележавање двадесет пет година постојања и 100 бројева часописа „Тангента“

Пре 25 година Друштво математичара Србије је покренуло часопис „Тангента“ који је имао амбиције да обезбеди додатно математичко и рачунарско образовање и популаризацију математике у скупу ученика средњих школа СРЈ. Поводом двадесет пет година постојања и излажења из штампе стотог броја часописа за математику и информатику за ученике средњих школа „Тангента“ приређена је мала свечаност, којом је обележен овај јубилеј.

Јубиларна свечаност је одржана у петак 19. јуна 2020. године у Новом Саду у организацији Друштва математичара Србије, Департмана за математику ПМФ-а у Новом Саду и Друштва математичара Новог Сада. У оквиру свечаности реализовани су округли сто, конференција за новинаре, изложба, математички подијум младих и штампана обележја јубилеја (плакат и каталог сто бројева „Тангенте“).

У раду округлог стола „Перспектива часописа Тангента“ учествовали су сви главни и технички уредници часописа у току излажења часописа, аутори текстова у часопису, представници ДМС и један број математичара из Србије. Из разговора у току округлог стола могу се извести закључци да је квалитет часописа за протеклих 25 година био на висини и да у наредном периоду треба уложити значајан напор да се „Тангента“ више популаризује међу ученицима гимназија, а нарочито средњих стручних школа, као и да се електронским додатком „Тангенте“ обезбеди већа разноврсност прилога.

Конференција за новинаре је протекла у пријатној атмосфери, уз неколико камера и новинарских екипа. У току конференције главним уредницима „Тангенте“, проф. др Ратку Тошићу, проф. др Небојши Икодиновићу, проф. др Војиславу Петровићу и техничким уредницима проф. др Марији Станић и проф. др Зорану Стојаковићу додељене су Повеље захвалноисти ДМС за дугогодишњи допринос популаризацији и уређивању „Тангенте“.

Веома лепо опремљену изложбу „Сто бројева Тангенте“ у холу ПМФ-а у Новом Саду, отворио је председник ДМС др Војислав Андрић, а потом је реализован Математички подијум младих који је организовало Друштво математичара Новог Сада. У реализацији малог математичког симпозијуму приказано је 9 тема, а учествовало је 11 ученика и 9 ментора, а огранизатори су били проф. др Розалија Мадарас и проф. др Бојан Башић.

to-top