ДМС Подружница Ниш

ДАН БРОЈА π

Позивамо вас на прво државно обележавање Дана броја π у организацији Гимназије “Бора Станковић” и “Правно-пословне школе Ниш”!

Где? Гимназија “Бора Станковић” у Нишу.
Када? 13.03.2020.г. са почетком у 10:00ч.
Шта? Прво државно такмичење поводом Дана броја π у две категорије:
1. Набрајање децимала броја π и 2. Склапање Рубикове коцке.

Пропозиције игара и услови учешћа:

У такмичењу могу учествовати ученици свих средњих школа у Србији, у једној или у обе категорије. Из једне школе може учествовати максимално један ученик по категорији, па уколико имате више заинтересованих ученика по категорији, молимо вас да обавите претквалификације на нивоу своје школе.

У оквиру прве категорије очекујемо да пријављени такмичари знају већи број децимала (минимум 400). Такмичари ће говорити децимале броја π наглас, без коришћења папира, оловке, табле и сличих помагала. Победник ће бити такмичар који изговори највише тачних децимала. Укупан број тачних децимала се рачуна закључно са последњом тачно изговореном децималом у низу. Овај део такмичења почиње у 10:00ч у свечаној сали Гимназије “Бора Станковић” у Нишу. За освојено прво, друго и треће место биће обезбеђене пригодне награде.

Да би ученик учествовао у другој категорији мора да зна да реши Рубикову коцку. Циљ је сложити је за што краће време. Игра се у два круга, бележе сви резултати и рачуна бољи за сваког такмичара. Победник је такмичар са најкраћим временом на тако формираној ранг листи. Пре почетка решавања, такмичари имају 20 секунди да погледају Рубикову коцку која је на столу испред њих и врате је на сто. За решавање имају максимално један минут. Потребно је да такмичари понесу са собом Рубикову коцку. За освојено прво, друго и треће место биће обезбеђене пригодне награде.

Свим присутнима ће бити омогућено да допринесу формирању нашег шареног папирног ланца са децималама броја π “Борин ђердан” који ћемо у школи формирати читавих недељу дана уочи Дана броја π. Помозите нам да буде што дужи!

Пријављивање је емаилом: danbrojapi.bs.nis@gmail.com.
Рок за пријаву: 05.03.2020. у 00:00ч.
Приликом пријаве навести: име и презиме ученика, школу и место, у којој од понуђених категорија ће се ученик такмичити и, уколико је у питању прва категорија, навести број децимала које ученик зна и колико му је приближно времена потребно за изговарање.

Након завршене пријаве, пријављени ће на емаил с којег су се јавили бити обавештени о детаљној агенди првог државног обележавања Дана броја π.

За све додатне информације обратити се на емаил danbrojapi.bs.nis@gmail.com.

Дођите да се дружимо и забавимо на математички начин!

to-top