Четири медаље за нашу екипу на Међународној математичкој олимпијади

На 63. Међународној математичкој олимпијади (International Mathematical Olympiad – IМО), која је од 9. до 16. јула одржана у Ослу, Норвешка, чланови олимпијског тима Републике Србије окитили су се са четири медаље. Гвозден Лапчевић и Матеја Вукелић, ученици Математичке гимназије у Београду, освојили су сребрне медаље, a бронзане су припале Милану Гелићу, Математичка гимназија, Београд, и Андрији Живадиновићу, Гимназија „Светозар Марковић”, Ниш. Такође, похвалама су награђени и ученици Математичке гимназије, Београд, Александар Вишњић и Вукашин Пантелић.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 589 ученика из 104 земље Света. Сјајни резултати који су постигнути плод су дугогодишњег рада и залагања, како самих ученика, тако и њихових професора. Руководиоци IMО тима Србије били су др Миљан Кнежевић (Универзитет у Београду – Математички факултет) и др Владимир Балтић (ВИШЕР, Београд).

Овогодишњи циклус математичких такмичења, као и припреме за IМО, организовало је Друштво математичара Србије, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Нафтне индустрије Србије.

to-top