ДМС на Генералној скупштини Европског математичког друштва

Генерална скупштина Европског математичког друштва (European Mathematical Society- EMS) одржана је од 25 до 26. јуна 2022. на Бледском језеру у Словенији. Представник Друштва математичара Србије на овом скупу била је проф. Зорица Станимировић са Математичког факултета Универзитета у Београду и члан Извршног одбора ДМС-а.

На састанку су разматрани и усвојени извештаји о раду EMS-а за 2020. и 2021. годину и дискутовано је о бројним текућим и организационим питањима EMS-а. Изабран је нови председник EMS-а – Jan Philip Solovej са Универзитета у Копенхагену, који ће на дужност ступити од јануара 2023. године. Такође су изабрани: нови потпреседник – Beatrice Pelloni са Универзитета Хериот Ват у Единбургу, члан извршног одбора – Victoria Gould са Универзитета Јорк, као и благајник (treasurer) – Samuli Siltanen са Универзитета у Хелсинкију. Генерална скупштина је подржала иницијативу са оснивање EMS Young Academy и EMS Topical Activity Groups.

Између осталог, одлучено је да ће IX Европски конгрес математичара бити одржан 15. до 19. јула 2024 у Севиљи (Шпанија), у организацији математичких института у Севиљи и Гранади и универзитета у Алмерији, Кадизу и Малаги.

 

 

to-top